Počet nezaměstnaných v Německu vyšší, míra nezaměstnanosti stálá

29.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 29. května (ČTK) - Počet nezaměstnaných v Německu se v květnu zvýšil o zhruba 21.000 na 2,963 milionu a jeho růst byl vyšší, než se očekávalo. Míra nezaměstnanosti v zemi ale zůstala po sezonním očištění na 6,9 procenta, tedy v blízkosti minima od sjednocení země před více než dvěma desetiletími. Oznámil to dnes spolkový úřad práce.

Nárůst počtu lidí bez práce byl výrazně nad odhady ekonomů. Ti podle ankety agentury Reuters čekali v průměru zvýšení o 5000 a nanejvýš nárůst o 10.000. V dubnu počet nezaměstnaných stoupl po úpravě o 6000.

Politicky citlivý údaj o sezonně neupraveném počtu nezaměstnaných klesl poprvé od konce loňského roku zpět pod hranici tří milionů lidí a snížil se o 83.360. Neupravená míra nezaměstnanosti klesla na 6,8 procenta z dubnových 7,1 procenta.

"Celkově je německý trh práce nadále v dobré kondici a i v obtížném ekonomickém prostředí vykazuje solidní výkon," uvedl k dnešním údajům šéf úřadu práce Frank-Jürgen Weise.

Stabilita německého trhu práce kontrastuje se situací ve zbytku eurozóny. V celé měnové unii se míra nezaměstnanosti vyšplhala v březnu na nový rekord 12,1 procenta a na maximech je například ve Francii nebo Španělsku.

Německo má největší ekonomiku v Evropě, na které je závislá i řada českých firem. Německá ekonomika se v letošním prvním čtvrtletí těsně vyhnula recesi, když proti předešlým třem měsícům stoupla o 0,1 procenta. Zprávy z tohoto týdne ukázaly výrazný nárůst důvěry německých podnikatelů i spotřebitelů, což je dobré znamení pro budoucí vývoj ekonomiky.

V České republice se míra nezaměstnanosti v dubnu snížila na 7,7 procenta z březnových osmi procent. Registrováno mezi nezaměstnanými bylo 551.662 lidí ve věku 15 až 64 let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK