Poslanci navrhli změnit kauce pro podnikání s lihem

29.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. května (ČTK) - Poslanci navrhli změnit v návrhu zákona o povinném značení lihu výši kauce, která bude jednou z podmínek pro registraci k podnikání s lihem, pro výrobce a distributory. Částky by se měly podle dnešního doporučení rozpočtového výboru odvíjet od předpokládaného množství odebraných kolků v jednom roce. Vládní předloha počítá s jednotnou pětimilionovou kaucí, podle některých poslanců by ale mohla být pro menší výrobce likvidační.

Celkový pozměňovací návrh, který předložila Helena Langšádlová (TOP 09), předpokládá čtyři výše kauce. Pokud by výrobce nebo distributor složil nebo poskytl bankovní záruku půl milionu korun, mohl by ročně odebrat až 25.000 kolků. Nejvýše 50.000 kolků by mohl převzít při milionové kauci, až 100.000 kolků pak při částce tři miliony korun. Nad tento počet pásek by byla kauce pětimilionová.

Předloha reaguje na loňskou metanolovou kauzu. Má pomoci v boji s černým trhem. Zavádí například novou generaci ochranných pásek, kterými se bude alkohol označovat. Výbor podpořil i další návrh Langšádlové, podle kterého by kolky obsahovaly od přespříštího roku také čip. Jde o zavedení možnosti absolutního sledování každé kontrolní pásky, uvádí důvodová zpráva.

Náměstek ministra financí Ladislav Minčič podotkl, že čipové kolky by chtělo ministerstvo zavést i pro tabákové výrobky.

Ve výboru uspěl také návrh Radima Vysloužila (nezařazený), podle kterého by měla daňová správa a další úřady možnost uzavřít prostor, v němž se nachází neznačený líh, například prodejnu.

Novela také snižuje nejvyšší možné balení alkoholu na jeden litr, pouze v případě lahví bude přípustné nejvýše třílitrové balení. Dosud je možné prodávat až šestilitrové balení, v minulosti to bylo až 25 litrů. Páskou se bude muset podle předlohy označovat balení od 0,1 litru. Výbor doporučil tento objem snížit na 0,06 litru.

O konečné podobě předlohy by Sněmovna mohla rozhodovat na červnové schůzi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK