Pražská burza smazala úterní růst, NWR na novém minimu

29.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. května (ČTK) - Pražská burza dnes dopoledne smazala úterní růst. Kolem 11:15 ztrácel index PX proti úternímu závěru 0,79 procenta na 977,72 bodu. Posilovaly zatím jen dvě ze 14 hlavních emisí, a to akcie Orco a Pegas Nonwovens. Zbytek emisí ztrácí či stagnuje, nejvíc se opět propadla těžební NWR, o zhruba devět procent.

NWR se po třech posíleních v řadě vrací k řadě výrazných propadů z posledních týdnů. Cena akcií společnosti dopoledne klesla o 9,12 procenta na 32,9 koruny, čímž NWR zcela přišla o dřívější nárůst, který přineslo obchodování od pátku. Výrazně tratila i mediální společnost CME, jejíž cenné papíry se propadly o 7,81 procenta na 70,8 koruny.

"Pokles odpovídá dění na hlavních evropských burzách. Akcie NWR a CETV ale tento trend značně předbíhají," uvedl analytik Martin Oliva z Patria Direct. Cena akcií NWR tak podle něj dosáhla nového minima. "Na NWR dolehlo snížení cílové ceny od Citigroup na novou nejnižší úroveň mezi všemi analytickými domy. Citi hodnotí navržené kroky managementu pro letošní rok jako příliš ambiciózní," doplnil. Navíc podle Olivy snížili cílovou cenu pro NWR také analytici UniCredit Bank a mezinárodní ratingová agentura Moody's snížila rating firmy.

Ani firmy, s jejichž akciemi se tradičně obchoduje nejvíce, zatím burze nepomohly. Cenné papíry ČEZ stagnovaly na 558 Kč, Telefónica ztrácela 1,2 procenta na 289,2 koruny a bankovní skupina Erste 1,07 procenta na 657 korun. Mírně klesla i cena akcií Komerční banky, a to o 0,26 procenta na 3845 korun.

Dopoledne posilovaly jen dvě emise. Akcie developera Orco podražily o 2,87 procenta na 59,05 koruny a cenné papíry textilní firmy Pegas Nonwovens o 1,08 procenta na 553,9 koruny. "Orco včera oznámilo konání mimořádné valné hromady 27. června. Na programu bude zejména několik bodů týkajících se možnosti navýšení kapitálu," uvedl analytik Komerční banky Miroslav Adamkovič.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK