OECD kvůli eurozóně snížila výhled růstu světové ekonomiky

29.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 29. května (ČTK) - Prohlubující se ekonomický pokles v zemích eurozóny ohrožuje oživování světové ekonomiky a letos její růstové tempo sníží na 3,1 procenta. Předpověděla to v dnešním pololetním výhledu Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). V listopadu OECD odhadovala letošní globální růst na 3,4 procenta. Globální oživení podpoří příští rok zejména expanze americké ekonomiky.

Eurozóna letos ještě prohloubí loňskou recesi a její ekonomika oslabí o 0,6 procenta po loňské půlprocentní ztrátě. Před půl rokem OECD čekala pro měnovou unii nepatrný pokles kolem 0,1 procenta a před rokem ještě odhadovala pro letošek téměř jednoprocentní růst. Příští rok by měla eurozóna oživit o 1,1 procenta.

Pro rok 2014 OECD čeká zrychlení globálního růstu na čtyři procenta. Největší světová ekonomika letos podle nového odhadu zpomalí na 1,9 procenta, napřesrok ale hrubý domácí produkt USA stoupne o 2,8 procenta, nejrychlejším tempem od roku 2005.

Podstatně silnější výkon než dosud předpovídá OECD Japonsku, jehož nová vláda letos odstartovala razantní kroky na podporu ekonomiky a ukončení deflace. Třetí největší světová ekonomika poroste tento rok o 1,6 procenta a příští rok o 1,4 procenta. V listopadu OECD odhadla pro tuto zemi růst jen o 0,7 a 0,8 procenta.

České ekonomice v letošním roce OEDC předpovídá pokles o jedno procento, což je pro Česko nejhorší předpověď mezi mezinárodními i domácími vládními institucemi. Ještě v listopadu přitom odhadla pro českou ekonomiku růst o 0,8 procenta. Pro příští rok OECD snížila odhad růstu na 1,3 procenta z dosavadních 2,4 procenta.

OECD vznikla v roce 1961 jako nástupkyně Organizace pro evropskou hospodářskou spolupráci, která měla za úkol dohlížet a řídit poválečnou hospodářskou obnovu ve světě. Jejími členy jsou od 90. let i Česká republika a Slovensko.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK