Microsoft koupí Skypu vytvořil monopol, řekla Cisco soudu EU

29.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lucemburk 29. května (ČTK) - Softwarový gigant Microsoft si předloňskou koupí globálního operátora internetového telefonování Skype vytvořil na tomto trhu v podstatě monopol a Evropská komise neměla tento kontrakt bez dodatečných podmínek vůbec povolit. Argumentovala tím při dnešním jednání u Soudu Evropské unie americká technologická společnost Cisco Systems. Podpořila tak svou žádost, aby soud rozhodnutí komise anuloval.

Cisco podala u druhého nejvyššího soudu EU odvolání proti rozhodnutí komise schválit bez podmínek převzetí Skypu Microsoftem za 8,5 miliardy dolarů (171 miliard Kč) loni v únoru. Bezpodmínečné schválení poskytuje Skypu s Microsoftem nečestnou výhodu nad konkurenci, uvedla Cisco, která provozuje konkurenční videokonferenční servis WebEx.

Akvizice Skypu "byla bodem zlomu na trhu videokomunikací", řekl soudcům v Lucemburku právník Cisco Luis Ortiz Blanco. "Fúze vytvořila v podstatě monopol a vytlačila konkurenty na okraj. Zdůvodnění komise mělo řadu chyb," dodal.

Právník komise Corneliu Hoedlmayr označil argumenty firmy za nepřesvědčivé. "Žadatelé (o nepovolení fúze) nepředložili doklady poškozen hospodářské soutěže," řekl a odkázal na existenci konkurentů jako Google Talk nebo servisu Viber se sídlem na Kypru. "Vznikají další technologie. Pokud uspějí, může se ze Skypu stát přežitek," řekl Hoedlmayr.

Cisco se odvolává společně s italskou telefonní společností Messagenet. Soudci vydají rozhodnutí v příštích měsících a proti němu se bude možné odvolat k Soudnímu dvoru EU.

Soud EU v naprosté většině případů námitek proto schválení či neschválení firemních fúzí dává za pravdu Evropské komisi. Poslední úspěšné odvolání se odehrálo v roce 2002 v případu nahrávacích společnosti Sony Music a BMG. Soud nyní řeší další tři námitky proti rozhodnutí Bruselu ve fúzích a akvizicích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK