EK ukončí řízení s Římem a Budapeští kvůli vysokým deficitům

29.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 29. května (ČTK) - Evropská komise (EK) navrhne ukončit řízení s Itálií a s Maďarskem, vedená kvůli nadměrným rozpočtovým deficitům těchto zemí. Na internetu to dnes uvedli evropští komisaři Antonio Tajani a László Andor. EK má svá doporučení oficiálně zveřejnit během dneška. Podle nejmenovaného unijního zdroje agentury AFP by toto řízení mělo být ukončeno u pěti z 20 unijních zemí, kterých se týká.

Brusel zahájil disciplinární řízení s Itálií v roce 2009 kvůli nadměrným rozpočtovým deficitům. Stalo se tak poté, co italský schodek překročil tři procenta hrubého domácího produktu, což je limit stanovený Evropskou unií.

Podmínkou pro ukončení procedury je udržet rozpočtový deficit pod touto hranicí po dobu dvou let. Podle prognózy EK má schodek italského rozpočtu letos představovat 2,9 procenta hrubého domácího produktu (HDP) a příští rok 2,4 procenta HDP. Podobný rozpočtový deficit pro letošní rok předpokládá maďarská vláda. Ta v loňském roce podle agentury Reuters vykázala schodek 1,9 procenta HDP, což bylo hluboko pod limitem požadovaným v Bruselu.

Ekonom Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) již dříve uvedl, že ukončení řízení poskytne Itálii dodatečné prostředky z evropských strukturálních fondů. Agentura ANSA dnes napsala, že konec disciplinární procedury uvolní až osm miliard eur pro italskou vládu, která se v současnosti potýká s nejdelší recesí za více než 40 let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK