Německá inflace v květnu stoupla na 1,5 procenta

29.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 29. května (ČTK) - Růst spotřebitelských cen v Německu se v květnu obnovil a meziroční inflace stoupla na 1,5 procenta. Plyne to z dnešních předběžných údajů spolkového statistického úřadu. V dubnu se inflace propadla na 1,2 procenta, nejnižší úroveň od konce roku 2010.

Cenová hladina se proti předešlému měsíci zvýšila o 0,4 procenta po dubnovém poklesu o 0,5 procenta. Příčinou cenového vzestupu bylo výrazné zdražení potravin, které podle úřadu souviselo s neobvykle chladným a deštivým počasím.

Inflace v Německu však zůstává bezpečně pod dvouprocentním limitem stanoveným Evropskou centrální bankou jako strop cenové stability a pod touto hranicí se nachází již pátý měsíc za sebou. Analytici dotázaní agenturou Reuters očekávali, že inflace stoupne jen na 1,3 procenta.

Podle údajů harmonizovaných s metodikou výpočtu Evropské unie stouply spotřebitelské ceny meziměsíčně o 0,3 procenta. Meziroční inflace se zvýšila na 1,7 procenta z dubnových 1,1 procenta.

Rychlý odhad inflace vychází z údajů od šesti ze 16 spolkových zemí, ve kterých žije více než polovina populace. Konečné údaje o březnové inflaci zveřejní statistický úřad 12. června.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK