Program jednání sněmu HK není jistý, mohlo by se jednat o auditu

29.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. května (ČTK) - Program čtvrtečního jednání 25. sněmu Hospodářské komory, tedy nejvyššího orgánu zástupce podnikatelské sféry, zatím není jistý. Tématem jednání sněmu by ale mohly být výsledky auditu, podle něhož z komory odtekly desítky milionů korun, a případná odpovědnost jejího prezidenta Petra Kužela.

"V současnosti je znám pouze návrh programu sněmu, který dle jednacího řádu HK ČR musí nejdříve projít schvalovacím procesem všech delegátů přítomných čtvrtečního jednání," řekla dnes ČTK mluvčí komory Lenka Vodná. Jednání sněmu, který se uskuteční v pražském hotelu Clarion, je výhradně pro členy komory. Stejně jako v minulosti není ani letos přístupné veřejnosti a médiím. Nejde o žádné výjimečné opatření, podotkla Vodná.

Problematiku auditu podle Kužela jednomyslně vypořádalo na svém jednání představenstvo HK ČR, a to včetně konstatování, že nedošlo k daňovým únikům a vedení účetnictví komory je v souladu s právními předpisy. Závěrečné informace v této kauze budou poskytnuty delegátům na Sněmu HK ČR, a zde jako vnitřní záležitost komory projednány, dodal.

Nadační fond proti korupci v této záležitosti podal na Kužela minulý týden trestní oznámení. Fond Kužela a další neznámé pachatele z řad představenstva a zaměstnanců komory podezírá ze spáchání několika trestných činů, mimo jiné ze zpronevěry. Kužel podle svých slov nerozumí tomu, proč celá mediální kampaň a údajná trestní oznámení probíhají několik dní před konáním sněmu, když problémy způsobené předchozím vedením úřadu jsou záležitostí minulého roku.

Komora již před téměř rokem zjistila závažné chyby tehdejšího vedení úřadu komory, odvolala vedení úřadu a představenstvo si zadalo forenzní audit týkající se hospodaření v předchozích letech. Audit, který provedla společnost Ernst & Young, ukázal, že z HK v minulosti odtekly prostřednictvím spřízněných firem desítky milionů korun.

Otevřený dopis dnes zaslali delegátům členové Strany soukromníků ČR. "Informace o tom, že na vedení Hospodářské komory bylo podáno trestní oznámení na podezření z korupce, nás znepokojila. Vážení delegáti sněmu. Žádáme Vás zdvořile, ale důrazně, abyste požadovali vysvětlení dnešní situace a také to, co udělá vedení komory pro očištění svého jména ," napsali členové strany, z nichž někteří v roce 1990 tehdejší vládě vznik komory navrhli.

Komentář k případu dnes dali někteří politici. "Já nechci vůbec hodnotit, co a jak se dělo v Hospodářské komoře. Zarážející je načasování tohoto útoku. Je před sněmem komory a před klíčovým jednáním v kauze Diag Human. Ta účelovost je z toho podle mě jednoznačně cítit," uvedl poslanec Věcí veřejných Michal Babák. Nařízení přezkumného řízení v kauze Diag Human, jejímž jedním z rozhodců je právě Kužel, se očekává už v průběhu června.

Hospodářská komora ČR, která letos slaví 20 let od svého vzniku, sdružuje 14.000 podnikatelů zaměstnávajících přibližně dvě třetiny práceschopného obyvatelstva ČR. Komora je v regionech zastoupena 14 krajskými hospodářskými komorami a okresními hospodářskými komorami, jež působí v sedmi desítkách měst a obcí ČR. Oborovou část komory tvoří více než 80 živnostenských společenstev.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK