Americký dolar klesá, zájem je naopak o dluhopisy

29.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 29. května (ČTK) - Americký dolar dnes vůči předním světovým měnám výrazně oslabil, jednou z příčin byl vyšší zájem o dluhopisy a s tím spojený pokles výnosů. Ty v případě klíčových papírů americké vlády sestoupily z více než ročního maxima. Někteří investoři navíc upozornili, že dřívější růst americké měny možná zašel příliš daleko.

Euro vůči dolaru posílilo o 0,7 procenta na 1,2940 USD. Vůči japonskému jenu dolar klesl o procento na 101,31 JPY a ke švýcarskému franku spadl až o 1,2 procenta na 0,9652 CHF.

"Vzhledem k absenci nových zpráv se obchodování v posledních 48 hodinách řídí podle výnosů u dluhopisů americké vlády," uvedl analytik Boris Schlossberg ze společnosti BK Asset Management. "Protože tyto výnosy mírně klesly, nastalo vybírání zisků," dodal.

Výnosy desetiletých amerických dluhopisů se v noci na dnešek vyšplhaly až na 13měsíční maximum 2,24 procenta, během dne ale začaly klesat a dostaly se na 2,15 procenta. Investoři čekají na nové impulzy, které by naznačily, zda hospodářské oživení v USA dosáhlo takové síly, která tamní centrální banku (Fed) donutí omezit program nákupu dluhopisů.

K nárůstu kurzu eura dnes přispěly údaje o překvapivě vysoké inflaci v Německu, které mohou snížit pravděpodobnost, že Evropská centrální banka přikročí k dalšímu snížení úrokových sazeb.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK