Zisk amerických bank v prvním čtvrtletí vystoupil na rekord

29.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 29. května (ČTK) - Americké banky vykázaly za první čtvrtletí letošního roku rekordní zisk 40,3 miliardy USD (zhruba 807 miliard Kč). Jejich hospodaření částečně podpořily jednorázové změny u příjmů a výdajů velkých bank, vyšší příjmy z poplatků a také nižší ztráty ze špatných úvěrů. Meziročně souhrnný zisk bank vzrostl o 15,8 procenta. Vyplývá to ze zprávy, kterou dnes zveřejnila Federální společnost pro pojištění vkladů (FDIC).

 

Počet problematických bank se ve čtvrtletí snížil. Zkrachovaly přitom jen čtyři banky, které FDIC pojistila. To byl nejnižší počet od druhého čtvrtletí 2008. Čisté provozní příjmy pak vzrostly o 1,6 procenta na 170,6 miliardy USD (asi 3,4 bilionu Kč).

K růstu zisku v prvním čtvrtletí přispěly i nižší výdaje na soudní spory, stejně jako zisky z urovnání sporů. Bankám rovněž klesly rezervy na ztrátové úvěry, a to na nejnižší úroveň za šest let.

Navzdory rekordnímu souhrnnému zisku však zpráva ukazuje, že bankovní průmysl ani pět let od vrcholu finanční krize v roce 2008 není zcela v pořádku. FDIC upozornila, že předchozí rekordní čtvrtletní zisk banky vykázaly v době, kdy bylo odvětví z hlediska celkových aktiv menší. Pouze polovina bank oznámila meziroční zlepšení zisku, což byl nejnižší poměr od roku 2009.

Objem poskytnutých úvěrů po několika čtvrtletích růstu klesl, příjmy bank z úroků pak byly podle agentury Reuters nejnižší za posledních téměř sedm let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK