Ceny ropy kvůli obavám o výhled poptávky klesají

29.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 29. května (ČTK) - Ceny ropy dnes klesají, v průběhu dne se ale přechodně i zvyšovaly. Za jejich pokles mohou především obavy o další vývoj poptávky, zvláště ve světle horšího výhledu ekonomického růstu Číny. Pokles cen nicméně brzdí konflikt v Sýrii, který by mohl ohrozit dodávky na trh.

Kolem 17:00 SELČ cena severomořské ropy Brent vykazovala pokles o téměř 30 centů a dostala se pod hranici 104 dolarů za barel. Předchozí den se naopak o dva dolary zvýšila. Americká lehká ropa WTI zlevnila o téměř 40 centů na zhruba 94,60 USD.

Mezinárodní měnový fond dnes snížil výhled ekonomického růstu Číny na letošní rok na 7,75 procenta z dosavadních osmi procent. Svůj krok zdůvodnil slabou globální ekonomikou a vývozem. K měnovému fondu se přidala Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), která Číně zhoršila výhled růstu na 7,8 procenta z dosavadních 8,5 procenta.

V úterý cenu ropy vytáhla příznivá statistika z USA, která vyvolala očekávání, že by se poptávka po ropě z USA mohla zvýšit. Investoři se ale zároveň obávají, že příznivá statistika by mohla přimět americkou centrální banku (Fed) omezit program podpory ekonomického růstu, což by mohlo mít na ekonomiku negativní dopady.

Propad cen ropy brzdí eskalace konfliktu v Sýrii. Evropská unie ukončila embargo na dodávky zbraní syrské opozici, a jednotlivé země by tak mohly začít zbraně do této země dodávat. Rusko už potvrdilo, že chce Sýrii dodat systém vzdušné obrany.

Další vývoj cen ropy ovlivní týdenní údaje o stavu zásob. Analytici čekají, že zásoby ropy již třetí týden za sebou klesly, a to kvůli nižšímu dovozu a vyšší produkci rafinerií. Institut API zveřejní údaje o zásobách dnes večer a vládní úřad pro energetické informace EIA ve čtvrtek, napsala agentura Reuters.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červenec 103,95 104,23 New York - Nymex WTI červenec 94,63 95,00

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK