Polská ekonomika má nejhorší za sebou, tvrdí vládní ekonom

29.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 29. května (ČTK) - Polské hospodářství má to nejhorší za sebou a už ve druhém čtvrtletí by mělo vykázat známky zlepšení. Řekl to dnes hlavní ekonom polského ministerstva financí Ludwik Kotecki. Dodal ale, že zatím nelze říct, zda bude vláda muset kvůli slabému hospodářskému růstu a klesajícím daňovým příjmům revidovat letošní rozpočet.

Polský statistický úřad dnes oznámil, že polská ekonomika v prvním čtvrtletí meziročně stoupla o 0,5 procenta. Opravil tak odhad z poloviny měsíce, podle něhož růst činil pouze 0,4 procenta. Hospodářský růst ale i podle revidovaných údajů zpomalil z 0,7 procenta, což byl růst v posledním čtvrtletí loňského roku.

Údaje podle agentury Reuters posilují očekávání, že polská centrální banka se bude i nadále snažit podporovat domácí ekonomiku snižováním úrokových sazeb. Podle údajů statistického úřadu domácí spotřeba stagnuje a investice klesají, takže klíčovým zdrojem růstu polské ekonomiky se stává export.

Guvernér centrální banky Marek Belka již dříve upozornil, že závislost polské ekonomiky na exportu je "neobvyklá". Dodal zároveň, že to představuje špatný signál pro ekonomiku, která se obvykle spoléhá zejména na domácí poptávku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK