Americké akcie oslabovaly kvůli nejistotě ohledně Fedu

29.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 29. května (ČTK) - Americké akcie dnes oslabovaly kvůli nejistotě ohledně dalšího vývoje politiky americké centrální banky (Fed). Investoři se obávají, že Fed by mohl začít omezovat opatření na podporu ekonomiky, která stála za předchozím výstupem hlavních akciových indexů na rekordní maxima.

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) vykazoval pokles o zhruba 0,8 procenta na 15.285 bodů. Širší index S&P 500 se snížil rovněž o 0,8 procenta na 1647 bodů a index technologického trhu Nasdaq Composite oslabil o 0,7 procenta na 3465 bodů, napsala agentura AP.

Akciové trhy po celém světě letos těží z opatření předních centrálních bank na podporu hospodářského růstu. Index S&P 500 si od začátku letošního roku připsal téměř 16 procent. Dow Jonesův index v úterý uzavřel na novém rekordním maximu poté, co centrální banky v eurozóně a Japonsku ujistily investory, že budou pokračovat ve stimulaci ekonomiky.

Příznivé údaje o ekonomice Spojených států však vyvolaly spekulace o tom, že Fed by brzy mohl začít omezovat svůj program nákupu dluhopisů. Investoři se navíc podle některých analytiků možná domnívají, že růst na akciovém trhu již zašel příliš daleko. "Nejsou tu impulzy, které by nadále tlačily akcie vzhůru," upozornil analytik Sam Stovall ze společnosti S&P Capital IQ.

Výrazný pokles dnes zaznamenaly například telekomunikační a energetické tituly. Producent masa Smithfield Foods však zamířil prudce vzhůru poté, co se dohodl na svém převzetí čínskou společností Shuanghui International Holdings za zhruba 4,7 miliardy dolarů (94 miliard Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK