Polské aerolinky LOT začnou znovu létat s Dreamlinerem v sobotu

29.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 29. května (ČTK) - Polské aerolinky LOT začnou znovu létat s letadly Boeing 787 Dreamliner v sobotu. To je o čtyři dny dříve, než původně plánovaly. Společnost LOT má tři letadla tohoto typu a je zároveň jediným leteckým dopravcem v Evropě, který nejnovější stroje Boeingu vlastní.

Všech 50 letounů Dreamliner po celém světě bylo v polovině ledna odstaveno z provozu. Důvodem byly závady na bateriích, které se přehřívaly. Jádro problému zatím nebylo zjištěno, Boeing však upravil baterie tak, aby letadla mohla znovu létat.

Mluvčí LOT Marek Klucinski uvedl, že u všech třech letounů 787 byly baterie upraveny. První let se tak v sobotu uskuteční z Varšavy do New Yorku. LOT chce s novými letadly v letní sezoně létat rovněž do Chicaga a Toronta. Další dva stroje má získat do konce srpna.

Aerolinky LOT mají finanční problémy a doufají, že úsporné letouny 787 jim podpoří hospodaření zlepšit. Firma chce další pomoc od vlády a v rámci restrukturalizačního plánu, který má předložit Evropské komisi 20. června, plánuje i propouštění.

Stroj 787 Dreamliner je považován za nejmodernější dopravní letadlo na světě. LOT již dříve uvedl, že v polovině června osloví Boeing ohledně kompenzací za ztráty, které přepravce kvůli odstavení letounu Dreamliner utrpěl. Odhaduje se, že odstavení Dreamlinerů stálo Boeing asi 600 milionů dolarů (zhruba 12 miliard Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK