Americké akcie klesly kvůli růstu výnosů u dluhopisů

30.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 30. května (ČTK) - Americké akcie ve středu oslabily, protože růst výnosů u dluhopisů snížil zájem investorů o tituly s vysokými dividendami. Investoři se navíc obávají, že americká centrální banka (Fed) by mohla začít omezovat opatření na podporu ekonomiky, která stála za předchozím výstupem hlavních akciových indexů na rekordní maxima.

Dow Jonesův index se snížil o 0,69 procenta na 15.302,80 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 klesl o 0,70 procenta na 1648,36 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite oslabil o 0,61 procenta na 3467,52 bodu, napsala agentura Reuters.

Výnosy u dluhopisů americké vlády se tento týden vyšplhaly na nejvyšší úroveň za více než rok. Investoři, kteří se snaží zajistit si stabilní příjem, tak získali alternativu k akciím podniků s vysokými dividendami, jako jsou energetické a telekomunikační společnosti.

Dow Jonesův index v úterý uzavřel na novém rekordním maximu poté, co centrální banky v eurozóně a Japonsku ujistily investory, že budou pokračovat ve stimulaci ekonomiky. Příznivé údaje o ekonomice Spojených států však vyvolaly spekulace o tom, že Fed by brzy mohl začít omezovat svůj program nákupu dluhopisů.

Společnost Smithfield Foods, která je největším producentem vepřového masa na světě, ve středu posílila o více než 28 procent poté, co se dohodla na svém převzetí čínskou firmou Shuanghui International Holdings za zhruba 4,7 miliardy dolarů (94 miliard Kč).

Na devizovém trhu dolar oslabil poté, co výnosy u amerických dluhopisů mírně klesly z více než ročních maxim. Většina investorů je však přesvědčena, že vzestupný trend u americké měny zůstává nedotčen.

V závěru středečního obchodování v New Yorku euro vůči dolaru stouplo o 0,7 procenta na 1,2940 USD. Vůči japonskému jenu dolar klesl o 1,3 procenta na 101,08 JPY a ke švýcarskému franku se propadl dokonce o 1,5 procenta na 0,9619 CHF.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK