Panasonic zruší zhruba 5000 pracovních míst

30.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 30. května (ČTK) - Ztrátový japonský výrobce spotřební elektroniky Panasonic se rozhodl zrušit zhruba 5000 pracovních míst ve své automobilové a průmyslové divizi. Oznámila to dnes firma. Divize zaměstnává celkem 110.000 lidí, což představuje zhruba třetinu celkové pracovní síly společnosti.

"Snížení mzdových nákladů bude významnou součástí našeho plánu na zlepšení ziskovosti," uvedl šéf divize Jošihiko Jamada. Divize vyrábí automobilové součástky, polovodiče a různá průmyslová zařízení, napsala agentura Reuters.

Společnost Panasonic tento měsíc oznámila, že její ztráta v uplynulém finančním roce klesla na 754 miliard jenů (zhruba 150 miliard Kč). Zůstala však blízko rekordních 772 miliard jenů v předchozím roce a byla druhá nejvyšší v historii podniku.

Firma pokračuje ve svém plánu, v jehož rámci se hodlá zbavit neziskových aktivit. Místo výroby televizorů a spotřební elektroniky se chce více zaměřit na prodej strojů, součástek a elektronického vybavení pro další podniky. Panasonic loni oznámil odchod ze svého závodu v Žatci, kde vyráběl LCD obrazovky. V Česku má ještě další dva závody, v Plzni a Pardubicích.

pmh ank

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK