Británie chce přinutit irský Ryanair prodat podíl v Aer Lingus

30.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dublin 30. května (ČTK) - Britský úřad na ochranu hospodářské soutěže zvažuje, že irskému nízkonákladovému leteckému přepravci Ryanair nařídí, aby prodat svůj 30procentní podíl v národní irské letecké společnosti Aer Lingus. Úřad v předběžném rozhodnutí totiž dospěl k názoru, že provázanost konkurentů oslabuje schopnost aerolinek Aer Lingus určovat si svůj vlastní rozvoj. Ryanair tvrdí, že Britové na to nemají právo.

Britský úřad tvrdí, že Aer Lingus má nyní jen omezenou možnost spojovat se s jinými aerolinkami, navyšovat kapitál nebo prodávat cenná odletová státní na londýnském letišti Heathrow. Šéf Ryanairu Michael O'Leary tvrdí, že britský úřad porušuje unijní legislativu.

"Tím, že konkurentovi neumožňuje řídit svůj každodenní provoz, může minoritní akciový podíl Ryanairu ovlivnit velká strategická rozhodnutí, která by mohla být klíčová pro budoucnost Aer Lingus jakožto konkurenceschopného leteckého přepravce," konstatoval šéf britského antimonopolního úřadu Simon Polito.

Úřad navrhl tři možnosti řešení, včetně prodeje celého podílu, jenž by mohl mít v současnosti tržní hodnotu kolem 240 milionů eur (zhruba 6,2 miliardy Kč). Stačit by však mohl i jen částečný prodej a zároveň řada "nápravných opatření týkajících se chování" Ryanairu vůči rivalovi, myslí si úřad.

Konečné rozhodnutí má britský úřad ohlásit v červenci a Ryanair má do té doby čas na reakci. Už nyní ale tvrdí, že řízení ve Velké Británii by mělo být zastaveno, protože Evropská komise v této věci rozhodla už v únoru, kdy Ryanairu zakázala úplné převzetí společnosti Aer Lingus.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK