Francie chce prodat část podílu v provozovateli pařížských letišť

30.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 30. května (ČTK) - Francouzská vláda připravuje prodej části svého podílu v provozovateli pařížských letišť. Získané peníze chce použít na podporu domácí ekonomiky. Podle agentury AP by prodej mohl vynést až 700 milionů eur (18 miliard Kč).

Vláda dnes oznámila, že plánuje prodej až deseti milionů akcií. To by její podíl snížilo na zhruba 50 procent ze současných 60. Podrobnosti ohledně finančních podmínek transakce vláda neposkytla.

Francouzská ekonomika vstoupila v prvním čtvrtletí do nové recese. Hrubý domácí produkt se snížil o 0,2 procenta, tedy stejným tempem jako v posledních třech měsících loňského roku. Recese je obvykle definována jako dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou.

Míra nezaměstnanosti ve Francii v loňském čtvrtém čtvrtletí podle statistického úřadu INSEE vystoupila na 10,6 procenta z 10,3 procenta v předchozích třech měsících. Oficiální údaj za letošní první čtvrtletí úřad ještě nezveřejnil, v březnu však předpověděl nárůst na 10,8 procenta. Ve druhém čtvrtletí by se pak měla míra nezaměstnanosti podle INSEE dostat na 15leté maximum 11 procent. Francouzský prezident François Hollande už dříve slíbil, že do konce letošního roku zajistí pokles nezaměstnanosti.

pmh ank

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK