FT: Doporučení EK jsou opožděným odklonem od utahování opasků

30.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 30. května (zpravodaj ČTK) - Jako vítaný obrat v politice rozpočtové přísnosti označuje dnes ekonomický list Financial Times (FT) středeční ekonomická doporučení Evropské komise určená členským státům Evropské unie. Podle listu ale změna přichází se zpožděním a bude obtížné chyby napravit.

Po třech letech bolestivého utahování opasků udělala Evropská komise ohromující obrat ve své politice tupé a univerzální rozpočtové přísnosti. Rozhodnutí dát třem z pěti největších ekonomik eurozóny více času je zatím nejviditelnějším přiznáním, že eurozóna potřebuje jinou léčbu, napsaly FT v redakčním komentáři.

Více času na snížení rozpočtových schodků budou mít Francie, Španělsko, Nizozemsko i Belgie. Itálie byla uvolněna z procedury nadměrného schodku. Tato rozhodnutí dávají ekonomický smysl. Argumenty pro simultánní rozpočtové škrty v eurozóně byly založeny na špatné diagnóze krize. I když země jako Řecko žily nad poměry a musely zacelit díru ve státních financích, deficit a zadlužení v eurozóně jako celku byly a jsou zvládnutelné.

Skutečný problém eurozóny spočívá ve velkých nerovnováhách na běžném účtu, v bankovním sektoru, který během boomu fungoval na celoevropské úrovni, ale v krizi dopadly důsledky na jednotlivé státy, a v nevýrazném nebo neudržitelném růstu, hlavně na jihu.

Po třech letech se tyto chyby ještě nezačaly plně řešit, uvádějí FT. Připomínají také rizika velké nezaměstnanosti, zejména mládeže, a snahu o strukturální reformy, které EK v úsilí snížit nezaměstnanost prosazuje.

Strukturální reformy se ale špatně zavádějí, když se ekonomiky smršťují, napsal list. Podle něj je škoda, že Německo a další země, které mají fiskální prostor, nesnížily daně, protože výsledné vyšší výdaje by prostřednictvím exportu pomohly krizí postiženým státům.

FT také zdůrazňují, že evropské banky nemají dost kapitálu. Nedávné varování regulátorů týkající se největších německých bank potvrzuje, že jde o opravdu celoevropský problém. Oživení v USA, které eurozóna Americe závidí, hodně souvisí s včasnou intervencí v bankovním sektoru.

Změna v přístupu k univerzální rozpočtové přísnosti v eurozóně by měla být vítaná, ale měli bychom ji vidět v kontextu, uvedly Financial Times. Dohnat ztracený čas bude znamenat dlouhou a hrbolatou cestu, uzavřel deník.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK