Koruna dále posílila vůči euru i dolaru

30.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. května (ČTK) - Česká měna dopoledne dále posilovala vůči evropské i americké měně. Podle údajů serveru Patria Online byla koruna v 10:30 silnější k euru o sedm haléřů na 25,81 Kč/EUR a k dolaru o devět haléřů na 19,88 Kč/USD.

Podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka se koruna dále vzdaluje od psychologické hranice 26 Kč/EUR. Za posilováním koruny podle něj stojí i nadále téměř výhradně technické faktory, neboť v tomto týdnu nebyla, a ani nebudou, zveřejněna žádná významnější tuzemská ekonomická data.

"I nadále platí, že korunové zisky by měly být jen krátkodobé a z nadhledu nadcházejících týdnů má česká měna prostor k oslabení a k návratu zpět nad hranici 26 Kč/EUR," uvedl.

Slabší korunu by měla podle Nováka i nadále podporovat horší data z tuzemské ekonomiky spojená s kumulací protiinflačních rizik a verbální intervence proti koruně od českých centrálních bankéřů.

Pro vývoj kurzu koruny k dolaru bude podle Nováka i nadále klíčové odchovávání eura proti dolaru. "Nelze vyloučit, že dnes odpoledne zveřejněná data z USA podpoří americkou měnu, což by znamenalo návrat koruny k dolaru na slabší úrovně," míní.

Dolar k euru dále oslabil, a to na na 1,2978 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK