Propad pražské burzy pokračoval, posilovala jen Fortuna

30.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. května (ČTK) - Po středečním poklesu pokračoval propad pražské burzy i dnes dopoledne. Index PX klesl kolem 11:15 o 0,91 procenta na 971,33 bodu. Ze všech 14 hlavních emisí posilovala pouze sázková společnost Fortuna. Cena akcií ostatních firem klesala, nebo stagnovala. Největší propad postihl stejně jako předchozí den mediální společnost CME a těžební NWR, která tak dále prohloubila historické minimum.

Burzy na západě Evropy se na rozdíl od pražské podle analytika Pavola Mokoše z Patria Direct vracejí po úvodním poklesu do zelených čísel, když investoři vyčkávají na sadu evropských indexů důvěry. "Našemu regionu se zatím nedaří, když maďarská burza podobně jako ta pražská klesá," sdělil.

Akcie CME pod burzovním symbolem CETV dnes dále prohlubovaly výrazný středeční propad, když dopoledne ztrácely 5,45 procenta na 66,8 koruny. Také NWR opět klesala, a to o 4,03 procenta na 32,15 koruny. "Akcie NWR ztrácejí půdu pod nohama. Po včerejším propadu o 7,5 procenta dále odepisují a vytvářejí nové historické minimum," uvedl Mokoš. Podle analytika Josefa Němého z Komerční banky se dalo pokračování výprodeje akcií NWR očekávat, vzhledem k nočnímu poklesu cen komodit.

Ani firmy, s jejichž akciemi se obvykle obchoduje v největších objemech, dnes pražské burze nedodaly sílu k růstu. Energetická firma ČEZ odepsala 1,07 procenta na 554 korun za akcii. "Akcie ČEZ tak dnes přerušují čtyřdenní růst," uvedl Mokoš. Banky si rovněž nevedly nejlépe. Komerční banka přišla o 1,55 procenta, takže cena jejích akcií se snížila na 3810 korun, a cenné papíry bankovní skupiny Erste ztratily 0,55 procenta na 655,4 koruny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK