Ekonomická nálada v eurozóně se v květnu zlepšila

30.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 30. května (ČTK) - Ekonomická nálada v eurozóně se v květnu zlepšila, a to výrazněji, než se očekávalo. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila Evropská komise. Údaje podle agentury Reuters poskytují naději na hospodářské oživení ve druhé polovině tohoto roku.

Index ekonomické nálady se meziměsíčně zvýšil o 0,8 bodu na 89,4 bodu. Analytici čekali mírnější nárůst na rovných 89 bodů. Nálada se zlepšila ve všech pěti největších ekonomikách eurozóny, tedy v Německu, Francii, Itálii, Španělsku i Nizozemsku.

Evropská centrální banka (ECB) tento týden poukázala na přetrvávající rizika související s nepříznivým vývojem ekonomiky. Hospodářství eurozóny by podle dřívějšího průzkumu ECB mezi ekonomy a prognostiky mělo v letošním roce vykázat pokles 0,4 procenta. Takový vývoj předpovídá ekonomice rovněž Evropská komise.

ECB ve snaze podpořit ekonomiku eurozóny již snížila základní úrokovou sazbu na rekordní minimum 0,50 procenta. Její šéf Mario Draghi opakovaně poznamenal, že ECB vývoj v eurozóně pozorně sleduje a v případě nutnosti je připravena znovu zasáhnout.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK