Prodej PC v Česku do března klesl o 16 procent na 206.300 kusů

30.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. května (ČTK) - Prodej osobních počítačů v Česku v 1. čtvrtletí klesl o 16 procent na 206.300 kusů. Důvodem jsou loňské vysoké prodeje i přechod zákazníků od netbooků k tabletům. Uvedla to analytická firma IDC.

Největší množství osobních počítačů dodala v prvním čtvrtletí na český trh společnost HP, i když její prodej klesl o třetinu na 39.900 PC. Druhé Lenovo zvýšilo odbyt o jedno procento na 33.000 počítačů a zároveň se poprvé stalo jedničkou na trhu notebooků. Třetí v celkových prodejích skončil Acer s růstem o pět procent na 31.700 PC.

Trh stolních počítačů se od ledna do března propadl téměř o čtvrtinu, což představuje nejprudší pokles v historii. Relativně vysoký propad způsobil loňský silný prodej komerční sféře. K zákazníkům se v loňském prvním kvartále dostaly dodávky počítačů, ke kterým nemohlo v důsledku nedostatku pevných disků dojít už o čtvrtletí dříve kvůli povodním v Thajsku, kde sídlí hlavní dodavatel.

Klesal také trh notebooků, mimo jiné proto, že z trhu mizí dříve oblíbené mini-notebooky (netbooky). Šlo o cenově velmi dostupná zařízení, která však nebyla zdrojem velkých marží a nepřispívala tedy dostatečně na další výzkum a vývoj. Koupěschopná poptávka se částečně z trhu PC přesunula na trh v současnosti populárních tabletů.

Některé segmenty trhu se ale stále těší výraznému růstu. Jde o inovativní technologie, které nesou výrobcům velké marže, zejména ultra tenké a konvertibilní notebooky a desktopy typu All-in-one.

Ve druhé půli roku podle IDC trh PC určitě ožije. Komerční sféra bude například ve velkém přecházet z Windows XP, kterým bude v dubnu 2014 končit podpora ze strany Microsoftu, na novější verze, typicky na Windows 7. Naopak přechod na nejnovější Windows 8, který by pro firmy znamenal radikálnější změnu, bude zřejmě zdlouhavější.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK