Reuters: Kartel OPEC v květnu těžil méně ropy

30.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vídeň 30. května (ČTK) - Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) v květnu těžila méně suroviny, a to hlavně kvůli nižšímu exportu z Íránu a Iráku a rovněž kvůli výpadkům v dodávkách z Afriky. Vyplývá to z průzkumu agentury Reuters mezi zdroji z těžebních firem, činiteli OPEC a analytiky. Těžba nicméně zůstala nad dohodnutou maximální úrovní.

Představitelé OPEC budou v pátek jednat ve Vídni, žádné změny v těžební politice kartelu se však neočekávají.

Těžba ropy v členských zemích OPEC se podle průzkumu snížila na 30,33 milionu barelů denně z dubnových 30,46 milionu. Nadále se tak drží nad dohodnutým limitem 30 milionů barelů denně, protože někteří členové OPEC překračují své těžební kvóty. OPEC se na celosvětových dodávkách ropy podílí více než třetinou.

Předpokládá se, že OPEC v pátek ponechá těžební limity beze změny. "Mělo by to být hladké a rychlé zasedání," poznamenal analytik Jamie Webster ze společnosti PFC Energy. "Ceny ropy se stále nacházejí na přijatelné úrovni," dodal.

Ceny ropy se nyní pohybují nad 100 dolary za barel, což je úroveň, kterou preferuje Saúdská Arábie. Ta je největším producentem ropy v rámci OPEC a má v kartelu hlavní slovo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK