Singapore Airlines si objednaly letadla za 17 miliard dolarů

30.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Singapur 30. května (ČTK) - Singapurské aerolinky Singapore Airlines si objednaly 30 letadel od evropského výrobce letecké techniky Airbus a dalších 30 od konkurenčního amerického výrobce Boeing. Katalogová hodnota objednávky je více než 17 miliard USD (asi 338,2 miliardy Kč). Řadí se tak mezi největší v historii aerolinek Singapore Airlines, které jsou největší leteckou společností v jihovýchodní Asii.

Od Boeingu si singapurské aerolinky jako první objednaly nově navrženou prodlouženou verzi letounu 787 Dreamliner. Verze by měla mít 320 sedadel a je považovaná za vhodnou právě pro přeplněné trasy v rámci Asie. Aerolinky ale upozornily, že Boeing se ještě nerozhodl, zda do projektu půjde, takže objednávka závisí na tom, zda nakonec Boeing dá projektu zelenou.

Od Airbusu si aerolinky objednaly letouny A350-900 s opcí na nákup dalších dvaceti strojů. Dodávky letadel by měly začít ve finančním roce 2016/2017.

Cena za letadla je podle agentury Reuters katalogová. Aerolinky však obvykle dostávají při objednávce většího počtu letadel od výrobců výrazné slevy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK