Sněm Hospodářské komory prezidenta Petra Kužela neodvolal

30.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. května (ČTK) - Sněm Hospodářské komory ČR (HK) dnes neodvolal jejího prezidenta Petra Kužela. Návrh na vyslovení nedůvěry nebyl přijat. Jedním z důvodů bylo to, že volební sněm komory se bude konat až příští rok, řekl ČTK viceprezident komory Jan Wiesner. Tématem sněmu byly výsledky auditu, podle něhož z komory odtekly desítky milionů korun. Závěrečné usnesení v tomto bodu zatím podle Wiesnera přijato nebylo.

Problematiku auditu podle dřívějšího vyjádření Kužela jednomyslně vypořádalo na svém jednání představenstvo HK, a to včetně konstatování, že nenastaly daňové úniky a vedení účetnictví komory je v souladu s právními předpisy. Na sněmu se podle Wiesnera dnes o této zprávě diskutovalo a byla přijatá opatření. Trestní oznámení na některé členy bývalého vedení komory budou podány 6. června, dodal Wiesner.

Komora již před téměř rokem zjistila závažné chyby tehdejších vedoucích úředníků komory, které odvolala, a představenstvo komory si zadalo forenzní audit týkající se hospodaření v předchozích letech. Audit, který provedla společnost Ernst & Young, ukázal, že z HK v minulosti odtekly prostřednictvím spřízněných firem desítky milionů korun.

Dalším tématem sněmu byl podle Wiesnera stav podnikatelského prostředí. Všichni se prý shodují na tom, že prostředí se neustále zhoršuje, stejně jako se navzdory prohlášením vlády o snižování administrativní zátěže zvyšuje byrokracie.

Jednání sněmu, který se koná v pražském hotelu Clarion, je výhradně pro členy komory. Stejně jako v minulosti není ani letos přístupné veřejnosti a médiím.

Hospodářská komora ČR, která letos slaví 20 let od svého vzniku, sdružuje 14.000 podnikatelů zaměstnávajících přibližně dvě třetiny práceschopného obyvatelstva ČR. Komora je v regionech zastoupena 14 krajskými hospodářskými komorami a okresními hospodářskými komorami, jež působí v sedmi desítkách měst a obcí ČR. Oborovou část komory tvoří více než 80 živnostenských společenstev.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK