Dolar po revizi údajů o hospodářském růstu USA klesá

30.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 30. května (ČTK) - Americký dolar dnes na devizových trzích oslabuje a k euru se propadl nejníže za tři týdny. Může za to slabší statistika z USA, zvláště revize údajů o vývoji hrubého domácího produktu.

Kolem 17:00 SELČ euro vůči dolaru stouplo o 0,9 procenta na 1,3054 USD a k jenu vzrostlo o 0,7 procenta na 131,73 JPY. Dolar vůči jenu oslabil o 0,2 procenta na 100,91 JPY.

Dolar v reakci na statistiku zvrátil i své původní zisky vůči jenu. Investoři nejprve prodávali japonskou měnu kvůli zprávě agentury Reuters o možné revizi strategie japonských penzijních fondů.

Americká ekonomika v prvním čtvrtletí rostla o něco pomaleji, než se původně předpokládalo. Hrubý domácí produkt se zvýšil o 2,4 procenta. Analytici čekali, že zůstane beze změny na 2,5 procenta. Další zpráva pak ukázala, že počet nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti minulý týden nečekaně vzrostl.

Mírná revize údajů o HDP směrem dolů podle analytiků zmařila šanci, že by centrální banka USA (Fed) někdy v blízké době omezila svůj současný stimulační program. Nyní se trhy soustředí na údaje o vývoji nezaměstnanosti v zemi, které by mohly lépe naznačit, jak si americká ekonomika vede a zda Fed ponechá současnou měnovou politiku v platnosti nejméně do konce letošního roku, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK