Pražská burza klesla o půl pct., ztrácely ČEZ, NWR a Telefónica

30.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. května (ČTK) - Pražská burza dnes druhý den za sebou klesala. Index PX se propadl o půl procenta na 975,4 bodu. Vliv na to měl zejména pokles akcií elektrárenské firmy ČEZ, Komerční banky a operátora Telefónica O2. Největší ztráty zaznamenaly ale mediální společnost CME a těžařská firma NWR, vyplývá z výsledků obchodování.

Akcie ČEZ se propadly o 1,45 procenta na 551,9 koruny a přiblížily se tak svému osmiletému minimu. Těžařská společnost NWR ztratila 3,58 procenta. Její cenné papíry se obchodovaly za 32,3 koruny, což představuje prohloubení historického minima. Od začátku roku již akcie NWR odepsaly přes dvě třetiny své hodnoty.

Na středeční růst nedokázala navázat Telefónica a propadla se o více než dvě procenta zpět k 290 korunám za akcii. Podle Josefa Kohouta z Patria Finance za to může i to, že Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) nabídl Městskému soudu v Praze spolupráci při zkoumání údajného zneužití dominantního postavení Telefóniky Czech Republic u nabídky internetového připojení technologií ADSL. Telekomunikační firmě se to nelíbí. Její žalobu proti postupu ÚOHS ale zamítl Krajský soud v Brně a teď i Nejvyšší správní soud. Na trh pak přibudou také další dva virtuální operátoři.

Smíšeně uzavíraly dnešní obchodování bankovní akcie. "Erste Bank postrádala výraznější aktivitu kvůli uzavřenému primárnímu trhu ve Vídni (křesťanský svátek uzavřel i polský trh) a za podprůměrného objemu se přesunula o půl procenta výše," uvedl Kohout. Akcie Erste se obchodují za 662 korun. Komerční banka uzavírala se ztrátou 0,26 procenta, což představuje cenu 3860 korun za akcii. V průběhu dne ale klesla i ke 3800 korunám.

"Celkový objem obchodů dnes dosáhl 399 milionů korun, a to především v důsledku chybějící podpory větších hráčů ze zavřené Vídně. K optimismu nepřispěla slova šéfa pražské burzy Petra Koblice o obtížné představitelnosti budoucnosti českého národního trhu bez regionální konsolidace burz," dodal Kohout.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK