Akcie v USA obnovily růst, podpořil je ústup nervozity kvůli Fedu

30.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 30. května (ČTK) - Americké akcie dnes obnovily růst a jejich hlavní indexy v polovině dne získávaly přes půl procenta. Wall Street povzbudily horší údaje z ekonomiky, které zmírňují obavy z toho, že americká centrální banka (Fed) by mohla v brzké době začít s omezováním opatření na podporu ekonomiky.

Dow Jonesův index byl kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) na zhruba 15.385 bodech a proti středě získával 0,55 procenta. Širší index S&P 500 posílil o 0,7 procenta na 1659 bodů. Ukazatel technologického trhu Nasdaq Composite Index vzrostl o 0,8 procenta na 3496 bodů.

Nervozitu z možného přitvrzení měnové politiky v USA oslabily dnešní údaje o nečekaném růstu týdenního počtu nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti a mírně zhoršená revize ekonomického růstu v prvním čtvrtletí. Investoři se bojí, že příliš příznivý vývoj ekonomiky by Fed přiměl ke zpomalení nákupů dluhopisů.

Akciové trhy po celém světě letos těží z opatření předních centrálních bank na podporu hospodářského růstu. Index S&P 500 si od začátku letošního roku připsal díky tomu téměř 16 procent.

Nervozita z dalšího postupu Fedu se tento týden projevuje ve zvýšeném kolísání trhů. Dow Jonesův index v úterý uzavřel na novém rekordním maximu, ve středu však celý úterní zisk ztratil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK