Jablonec získá za 203 mil.Kč znovu kontrolu v místní teplárně

30.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jablonec nad Nisou 30. května (ČTK) - Město Jablonec znovu získá kontrolu nad Jabloneckou teplárenskou a realitní (JTR), která je ve městě dominantním dodavatelem tepla. Zastupitelé dnes schválili smlouvu o odkoupení většinového podílu akcií od MVV Energie CZ za 202,566 milionu korun. Jablonec kupuje zpět akciový podíl, který před zhruba 14 lety za 250 milionů korun prodal. Na dividendách mezi tím vydělal dalších 78 milionů korun. Město určitě neprodělalo, řekl primátor Petr Beitl (ODS).

Zastupitelstvo zároveň rozhodlo odvolat z dozorčí rady zastupitele TOP 09 Jaroslava Krause a nahradit ho manažerem Pavlem Spilkou, spolumajitelem společnost Loyd Group. "Po převzetí teplárny městem nastoupí na pozici krizového manažera JTR," vysvětlil primátor. Město by mělo podle smlouvy převzít akcie 19. července a zaplatit první splátku 62,6 milionu korun. Další splátku by mělo zaplatit do 31. ledna 2014 a poslední o rok později.

JTR zajišťuje centrální zásobování teplem v Jablonci od roku 1994. Ve městě je na teplárnu napojeno kolem 8500 domácností a 87 podniků, obchodů a veřejných budov. Jablonec drží v teplárenské firmě minoritní podíl 34,22 procenta. Většinový podíl prodala radnice před 14 lety Severočeské teplárně Most za 200 milionů korun. O dva roky později balík získala MVV, když za něj zaplatila o 50 milionů víc. Teplo v Jablonci patří k nejdražším v zemi, domácnosti platí přes 800 korun za gigajoule. Odpojují se kvůli tomu domy i celá bytová družstva a hrozí rozpad soustavy.

Odkup akcií od začátku kritizuje opoziční ČSSD. "Jsem přesvědčen o tom, že koupí JTR se město řítí do finanční pasti," varoval sociálnědemokratický zastupitel Lukáš Pleticha. Podle Jindřicha Berounského jsou akcie předražené a cena neodpovídá reálné hodnotě společnosti. "Nevíme, kolik odběratelů už se odpojilo, kupujeme zajíce v pytli. Myslím, že jednání o ceně by se ještě neměla uzavírat, cena by měla být o deset procent, tedy zhruba 20 milionů korun nižší," řekl. Jaroslav Kraus z TOP 09 zase upozornil, že jednání vycházela z posudků, které jsou i více než rok staré.

Město se pro odkup rozhodlo poté, co se nebylo schopno se s MVV dohodnout na investicích do soustavy. Prodeji předcházely téměř dva roky jednání. Město si nechalo zpracovat znalecký posudek, který na základě výnosů stanovil cenu akcií na 188,951 milionu korun. MVV chtěla za své akcie za 171,857 milionu korun. Dalších sto milionů žádala ze základního kapitálu firmy. Celkově tak měla za akcie dostat zhruba 270 milionů. Prodej akcií podmiňovala MVV snížením základního kapitálu teplárny o 150 milionů na polovinu. Výsledná cena je kompromisem, o kterém se dlouho jednalo. I konečná smlouva počítá se snížením kapitálu, veškeré peníze má ale získat město a použije je na zaplacení akcií.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK