Francie a Německo chtějí šéfa Euroskupiny na "plný úvazek"

30.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 30. května (ČTK) - Francie a Německo se shodují v názoru, že Euroskupina, tedy skupina ministrů financí zemí eurozóny, by měla mít předsedu na plný úvazek. Prohlásil to dnes francouzský prezident François Hollande na společné tiskové konferenci v Paříži s německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

"Pokud jde o organizaci správy ekonomických záležitostí, oba se shodujeme, že by mělo být více summitů eurozóny s předsedou Euroskupiny na plný úvazek s posílenými pravomocemi, kterému by také mohli ministři eurozóny svěřit mandát, aby se zasazoval o přijetí opatření v oblasti zaměstnanosti v průmyslu a ve výzkumu," řekl Hollande.

Od ledna je šéfem Euroskupiny Nizozemec Jeroen Dijsselbloem, který nahradil Lucemburčana Jeana-Clauda Junckera. Prostřednictvím Euroskupiny se vlády členských zemí eurozóny snaží formulovat společný postoj k důležitým otázkám, v posledních letech hlavně k dluhové krizi. Předsedové Euroskupiny jsou voleni na 2,5 roku.

Hollande v reakci na středeční výzvu Evropské komise, aby se Francie nezdržovala s reformou penzijního systému, také podotkl, že jeho země dodrží své rozpočtové závazky, ale že sama rozhodne, jak s reformami naloží.

Francie ve středu dostala od komise výměnou za prodloužení času na zlepšení státních financí nařízeno podniknout strukturální reformy a zahájit penzijní reformu ještě v letošním roce. Vláda musí také podle Bruselu letos omezit veřejné výdaje a snížit náklady na práci. Komise dále doporučila zemi snížit byrokracii, zlepšit podmínky pro malé a střední podniky a posílit konkurenci v sektoru služeb a energetickém sektoru.

"Komise není od toho, aby nám diktovala, co máme dělat. Má pouze říct, že Francie má obnovit rovnováhu veřejných financí," prohlásil Hollande ve středu. "Pokud jde o strukturální reformy, zejména důchodové reformy, je jen a jen na nás, abychom řekli, jaká bude správná cesta k dosažení cíle," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK