Ropa smazala ztráty, pomohl jí pokles zásob benzinu v USA

30.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 30. května (ČTK) - Světové ceny ropy dnes smazaly počáteční ztráty, které utrpěly kvůli slabším údajům z americké ekonomiky. Ropný trh podpořily údaje o vývoji zásob benzinu, které naznačily zvýšení poptávky po pohonných hmotách na americkém trhu.

Severomořská ropa Brent byla před 19. hodinou SELČ těsně nad úrovní 102,50 dolaru za barel s denním přírůstkem asi deseti centů. Předtím její cena klesla až na 101,08 USD. Americká lehká ropa WTI posílila o zhruba půl dolaru na 93,65 dolaru po poklesu až na 91,65 dolaru.

Ropu stáhly dolů údaje, podle nichž americká ekonomika rostla v prvním čtvrtletí o 2,4 procenta, nepatrně méně, než co ukazovaly předběžné odhady. Minulý týden také nečekaně stoupl počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti.

Ztráty trh smazal po údajích o vývoji zásob v USA od vládního Úřadu pro energetické informace (EIA). Ty sice ukázaly další růst zásob ropy o tři miliony barelů na nové maximum, zásoby benzinu ale nečekaně klesly. Následný růst termínových cen benzinu na newyorském trhu pak vytáhl vzhůru i ceny ostatních energetických surovin v čele s ropou. Benzin je nyní pro trh ropy důležitý, protože v USA začíná letní motoristická sezona, kdy se zvyšuje poptávka.

Trh bude sledovat páteční zasedání Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Málokdo ale čeká překvapení a všeobecně se předpokládá, že ropný kartel ponechá těžební limity beze změny.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červenec 102,52 102,43 New York - Nymex WTI červenec 93,65 93,13

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK