Maloobchodní tržby v Německu v dubnu překvapivě klesly

31.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 31. května (ČTK) - Maloobchodní tržby v Německu se v dubnu v meziměsíčním srovnání překvapivě snížily o 0,4 procenta. Vyplývá to z dnešních údajů německého statistického úřadu. Údaje podle agentury Reuters snižují naděje, že domácí spotřeba se stane motorem růstu německé ekonomiky v době, kdy se německý export potýká se slabou zahraniční poptávkou.

Analytici předpokládali, že tržby vykážou nárůst o 0,2 procenta. V letošním prvním čtvrtletí zachránila domácí poptávka německou ekonomiku před pádem do recese a vláda doufá, že výdaje domácích spotřebitelů pomohou v celém roce kompenzovat oslabování exportu, které je důsledkem dluhové krize v eurozóně a zpomalení růstu světové ekonomiky.

Německá ekonomika v letošním prvním čtvrtletí vykázala proti předešlým třem měsícům růst o 0,1 procenta. Těsně se tak vyhnula recesi, neboť v posledním čtvrtletí loňského roku hrubý domácí produkt o 0,7 procenta klesl. Německo je největší ekonomikou v Evropě, na které je závislá i řada českých firem.

Německo si v prvních dvou letech dluhové krize v eurozóně vedlo relativně velmi dobře, loni už ovšem začalo pociťovat dopady slabé poptávky v ostatních zemích eura. Stále je na tom ale lépe než většina partnerů v měnové unii.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK