Ropný kartel OPEC ponechal těžební limit beze změny

31.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vídeň 31. května (ČTK) - Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se dnes podle očekávání rozhodla ponechat pro zbytek roku dosavadní těžební limit beze změny na 30 milionech barelů denně. Ministři ropného kartelu na zasedání ve Vídni konstatovali, že nabídka a poptávka na světovém trhu je nyní v rovnováze a ceny ropy jsou tam, kde si je přeje OPEC dlouhodobě mít.

Představitelé kartelu dlouho před schůzkou naznačovali, že žádnou změnu nepředpokládají. Náladu schůzky předznamenal saúdský ministr Alí Nuajmí, když řekl, že světový trh s ropou je "v dobré formě" a panuje na něm rovnováha.

"Myslím, že vládne shoda na zachování dosavadní úrovně těžby," podotkl venezuelský ministr Rafael Ramírez, který je považován za jednoho ze zástupců takzvaných "jestřábů". Ti se často snaží prosadit snížení těžby v zájmu dosažení vyšších cen.

Ceny ropy se nyní pohybují mírně nad 100 dolary za barel, což je úroveň, kterou preferuje Saúdská Arábie. Před rokem se vyšplhaly ke 125 dolarům, což vyvolávalo obavy z negativního dopadu na ekonomiku vyspělých zemí a následně i na poptávku po ropě.

Saúdská Arábie je největším producentem ropy v rámci OPEC a má v kartelu hlavní slovo. Seskupení, které se na celosvětových dodávkách ropy podílí více než třetinou, se znovu sejde 4. prosince, řekli delegáti.

Těžba ropy v členských zemích OPEC se delší dobu pohybuje mírně nad limitem 30 milionů barelů, protože někteří členové své kvóty překračují. V květnu podle průzkumu agentury Reuters klesla produkce kartelu OPEC na 30,33 milionu barelů denně z dubnových 30,46 milionu.

Dnešní zasedání bylo ve znamení diskusí o výzvě, kterou pro kartel OPEC představuje prudký růst těžby ropy z břidlicových ložisek ve Spojených státech. Ještě před rokem OPEC boom břidlicové ropy v USA bagatelizoval, nyní však bylo toto téma námětem živých debat, podotýká Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK