Státní zásoby ropy se budou moci zvýšit o deset na 100 dní

31.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. května (ČTK) - Státní zásoby ropy a ropných produktů se budou moci zvýšit ze současných 90 na 100 dní. Umožní to novela zákona, kterou dnes podepsal prezident Miloš Zeman, uvedl na webu Hrad. Státní rozpočet by mělo navýšení zásob v příštích dvou letech stát 4,4 až 4,7 miliardy korun. Předloha také nově stanoví ochranná pásma kolem produktovodů, u nových staveb se zužují.

Norma říká, že se bez souhlasu vlády nesmí nouzové zásoby ropy skladovat mimo území ČR a naopak se v tuzemsku nesmí bez souhlasu vlády skladovat zásoby jiné členské země EU. Stát také podle předlohy nebude smět jakkoli bránit přepravě nebo použití nouzových zásob, které patří jiné zemi.

Zvýšení zásob souvisí se změnou metodiky pro jejich výpočet. Novela počítá s tím, že zásoby nebudou kalkulovány podle denní spotřeby, ale podle čistého dovozu ropy. To si vyžádá rozšíření zásob o deset dnů, tedy o zhruba 210.000 tun benzinu a nafty. Rezervy budou moci klesnout pod zákonem danou minimální hranici, pokud je stát v případě krize uvolní k použití.

Počítá se také s úpravami ochranných pásem skladovacích zařízení a ropovodů. V ochranných pásmech budou bez souhlasu majitele skladů zakázány některé činnosti, které by mohly skladování zásob ohrozit, například stavební činnosti nebo zřizování skládek.

Ochranná pásma kolem nových produktovodů se zúží z dosavadních 300 metrů na polovinu. U existujících staveb podle dřívějších informací třísetmetrové pásmo zůstane. Ochranná pásma kolem ropovodů dosud upravovala vládní vyhláška z roku 1959, nyní je stanoví zákon.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK