MMR: Dohoda o korekcích do srpna, jinak ROP přijde o 6 mld. Kč

31.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. května (ČTK) - Dohoda o tom, kdo zaplatí 2,5 miliardovou korekci uloženou Evropskou komisí Regionálnímu operačnímu programu (ROP) Severozápad, musí přijít do konce července. Jinak ROP přijde o šest miliard korun, které by mohl využít na jiné projekty. ČTK to dnes sdělila Jana Jabůrková, mluvčí ministerstva pro místní rozvoj (MMR), které čerpání peněz z evropských fondů na národní úrovni koordinuje.

"Podle našich odhadů a se znalostí časových lhůt lze říci, že pokud by byla dohoda uzavřena do konce července 2013, existuje velká pravděpodobnost, že by Řídící orgán ROP Severozápad o prostředky ze strukturálních fondů nemusel přijít," prohlásila Jabůrková s tím, že časové hledisko hraje opravdu významnou roli. "Pokud by se uzavření dohody protáhlo za daný měsíc, riziko ztráty prostředků se zvyšuje. Čím později bude dohoda uzavřena, tím větší ztráty hrozí," doplnila mluvčí MMR.

Ústecký a Karlovarský kraj, který tvoří region soudržnosti Severozápad, by tak přišly o další miliardy korun. "V tuto chvíli odhadujeme, že pokud k dohodě nedojde včas, program může ztratit v závěru tohoto roku téměř šest miliard korun," varovala Jabůrková.

Pro tento region by to tak po dvouapůlmiliardové korekci byla další rána. Minulý týden totiž vláda schválila návrh MMR přesunout 3,1 miliardy korun z ROP Severozápad do jiných regionálních programů. Důvodem je právě obava z toho, že nedokáže tyto peníze vyčerpat včas. Toto rozhodnutí však ještě musí schválit také představitelé ROP Severozápad.

Tento ROP se s problémy potýká dlouhodobě. Už v březnu 2011 mu ministerstvo financí pozastavilo certifikaci projektů, v červnu stejného roku pak řídící orgán ROP dostal od EK varovný dopis, čímž došlo k pozastavení proplácení plateb z její strany. Od 11. června 2012 má navíc ROP Severozápad pozastaveno vyhlašování nových výzev, schvalování projektů a podepisování smluv o poskytnutí dotace.

Zpětný audit vybraných projektů zadaný EK odhalil více než dvouprocentní chybovost, EK kritizovala hlavně závažná pochybení při výběru a hodnocení projektů. Proto uložila plošnou desetiprocentní sankci za schválené projekty ve výši deseti procent dotace a dalších 12,4 procenta z dotace pro už proplacené projekty. Celkem jde o 2,5 miliardy korun.

Představitelé dotčených krajů se nyní už několik týdnů přou s MMR a ministerstvem financí, kdo je za chyby odpovědný a kdo by tedy měl tuto "pokutu" platit. Zatímco zástupci krajů požadují poloviční spoluúčast státu, oba resorty to vytrvale odmítají. "Za chod programu je zodpovědný pouze Řídící orgán ROP Severozápad, což vyplývá přímo z evropských právních předpisů. V tomto případě jde o Regionální radu regionu soudržnosti Severozápad, která ROP Severozápad řídí," vzkazuje MMR.

Výbor Regionální rady ROP, v němž sedí po osmi zástupcích z obou krajů, se místo dohody pustil do útoku. Na začátku května rozhodl připravit žaloby na stát a ministerstvo financí, kterými je chce donutit zablokovaný program obnovit. Ústecký a Karlovarský kraj se odvolávají na vlastní právní analýzy, podle nichž by mohli být zastupitelé, kteří by zaplacení korekcí odsouhlasili, stíháni za porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Ministerstvo financí má ale opačný právní názor. Na jeho stranu se na začátku května neplánovaně postavily kraje Liberecký, Královéhradecký a Pardubický, které tvoří ROP Severovýchod. Rozhodly se totiž zaplatit korekci 378 milionů korun vyměřenou za vysokou chybovost v projektech schválených ROP Severovýchod. O tyto peníze tak nepřijdou, vrátí se do programu a kraje je tak budou moci využít na jiné projekty.

Právě zaplacení korekce je nutné k tomu, aby se obnovilo proplácení schválených projektů. Na to v Ústeckém a Karlovarském kraji čekají desítky obcí, neziskových organizací a dalších příjemců. "Pokud řídící orgán vyřeší situaci s úhradou finanční korekce, je MMR připraveno v relativně krátkém čase obnovit předfinancování programu a Regionální rada může proplácet městům, obcím, neziskovým organizacím, podnikatelským subjektům a dalším příjemcům vynaložené výdaje," vzkázalo MMR, podle nějž je nyní míč na straně dotčených krajů.

ROP Severozápad má pro současné programovací období přiděleno celkem 22,74 miliardy korun. Z toho do konce letošního dubna příjemcům proplatil 51,9 procenta (11,8 mld. Kč). EK však certifikovala pouze 24,2 procenta (5,5 mld. Kč) z celkové alokace, což ho s přehledem řadí na poslední místo ze všech Regionálních operačních programů. Právě tuto částku přitom úřady považují za skutečně vyčerpané dotace.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK