Ceny ropy klesly, srazily je špatné statistiky z EU a USA

31.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 31. května (ČTK) - Ceny ropy v závěru týdne dál klesaly a severomořská ropa Brent po třídenním poklesu sestoupila pod 102 dolarů za barel. Ropný trh srážely nepříznivé ekonomické údaje z eurozóny a USA a silnější kurz dolaru.

Cena Brentu kolem 15:30 SELČ klesla o téměř 90 centů na 101,30 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI oslabila o téměř dolar na 92,65 dolaru za barel. Za týden ztrácejí oba druhy ropy zhruba jeden a půl dolaru a jsou těsně nad minimy od počátku května.

Ropný trh oslabila dopoledne zpráva o růstu míry nezaměstnanosti v eurozóně na nové maximum. Odpoledne se pokles prohloubil po údajích, podle nichž spotřebitelské výdaje v USA klesly v dubnu poprvé za téměř rok.

Na ropu také tlačil mírný růst dolarového indexu vůči koši měn. Silnější dolar ropu oslabuje, protože od jejich nákupů odrazuje investory kupující v jiných měnách.

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) dnes podle očekávání rozhodla, že ponechá do konce roku těžební limit beze změny. Na trh zpráva neměla větší vliv.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červenec 101,33 102,19 New York - Nymex WTI červenec 92,65 93,61

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK