Euro po špatných údajích z eurozóny oslabilo

31.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 31. května (ČTK) - Dolar dnes posílil k euru, které zasáhly nepříznivé údaje z eurozóny. Americká měna oslabila na třítýdenní minimum k japonskému jenu, díky růstu k evropské měně ale její index ke koši měn dál výrazně posílil.

Euro podkopaly údaje o růstu nezaměstnanosti na další rekord a nízké inflaci. Kurz evropské měny k dolaru kolem 15:30 SELČ klesl o 0,5 procenta na 1,2988 USD. Dolarový index ke koši šesti měn stoupl o 0,3 procenta na 83,259 bodu a za celý týden získává 1,8 procenta.

Dolar proti jenu klesl o 0,1 procenta na 100,59 JPY, což bylo minimum od 9. května. Dolar ale vůči japonské měně zaznamenal už osmý měsíc růstu po sobě a analytici vzhledem k razantně uvolněné měnové politice Japonska čekají, že jen bude dál klesat.

Dolar odpoledne mírně oslabily údaje, podle nichž spotřebitelské výdaje v USA klesly v dubnu poprvé za téměř rok. To naznačuje zpomalení ekonomické aktivity a podporuje naděje na to, že centrální banka zachová dosavadní krajně uvolněnou měnovou politiku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK