Liberecký kraj dostane nové silniční spojení do Polska a Německa

31.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hrádek nad Nisou (Liberecko) 31. května (ČTK) - Liberecký kraj dostane nové silniční spojení do Polska a Německa. Starostové všech tří zemí o jeho vybudování usilovali 20 let. V sobotu otevřou v Polsku poslední stavbu na polském úseku, hraniční most, kterým se celá silnice zprůjezdní. Pro Liberecký kraj to bude znamenat první přímé silniční spojení s Německem bez omezení tonáže, které nejkratší cestou propojí českou rychlostní silniční síť s tou Německou a napojí i Polsko, řekl dnes ČTK liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Výstavbu takzvané silnice Trojzemím zahájili 1. května 2004 u příležitosti vstupu do Evropské unie český, polský a německý premiér. Podle původních plánů měla být dokončena už v závěru roku 2007. Stavbu ale dlouho brzdila polská strana. Zatímco pro Němce a Českou stranu byla silnice prioritou, na polské straně byla politická podpora záměru velmi malá. Poláci se totiž obávali, že otevření nové přeshraniční spojky způsobí odliv zákazníků polských přístavů. Stavba na polské straně se proto několikrát posouvala.

Prioritou byl celý projekt zejména pro německou stranu, umožní totiž region napojit na německou dálnici A4. I proto se Němci rozhodli na výstavbu komunikace na polské straně významně přispět. Na stavbu hraničního mostu a zhruba 4,5 kilometru dlouhé silnice poskytli 13 milionů eur (340 milionů Kč), dalších 2,5 milionu eur (65 mil.Kč) přidalo Česko. "Celý úsek přes Polsko stál nakonec zhruba dvojnásobek," poznamenal Půta. Otevřením mostu může silnice začít sloužit. "Věřím, že to bude pro řadu podniků v tomto regionu znamenat lepší spolupráci, a že to přinese i nová pracovní místa," poznamenal hejtman.

I když výstavba silnice Trojzemím dlouho vázla na polské straně, dnes mají Poláci hotovo, zatímco na české a německé straně se stále staví. V Česku budou muset kamiony jezdit směrem na Liberec až do podzimu po staré silnici I/35, protože dokončení přeložky z Hrádku nad Nisou do Bílého Kostela zpozdil spor s restituentkou. Už na podzim by ale i tato silnice měla být pro dopravu otevřena, i když vodorovné značení se bude dokončovat až na jaře 2014. Také na německé straně se ještě část nové spojnice dokončuje. "I tam by ale snad měly práce na podzim skončit," dodal Půta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK