Pražská burza v týdnu oslabila o 1,4 procenta, opět propadla NWR

31.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. května (ČTK) - Pražská burza v uplynulém týdnu opět oslabila. Index PX klesl ve srovnání s minulým pátkem o 1,4 procenta na 957,9 bodu. Nejvíce se propadly opět akcie těžební společnosti NWR. Naopak nejlépe si vedly akcie developerské společnosti Orco. Předchozí týden akcie klesly o 1,2 procenta.

"Poslední květnový týden byl relativně chudý na výraznější politické, monetární či makroekonomické impulzy, což však nebralo vítr z plachet zvýšené rozkolísanosti, co se denních relativních změn týče," popsal vývoj na finančních trzích analytik J&T Banky Mlan Vaníček.

Nejvíce rostoucí akcií v uplynulém týdnu bylo Orco s růstem o 1,8 procenta na 57,2 Kč. Firma pozitivně reagovala na potenciál zvýšení kapitálu ze strany současných akcionářů. Naopak největší ztráty zaznamenala opětovně NWR s poklesem o 7,3 procenta na 31,6 Kč. Akcie pokračuje v propadu po slabých číslech za první čtvrtletí a sníženém výhledu. Navíc se přidávají snížená doporučení od analytických domů i od ratingových společností, která následovala po zveřejněných datech.

Příští týden se investoři zaměří na čtvrteční jednání Evropské centrální banky, kde se bude sledovat komentář jejího prezidenta k potenciálním nestandardním krokům banky. Vedle toho se bude poměrně velké množství ekonomických dat, kde hlavní váhu bude mít páteční číslo o měsíční americké zaměstnanosti, protože zde je navázáno očekávání trhu na budoucí monetární politiku americké centrální banky Fed. "Pro příští týden tak očekáváme pokračující relativně vysokou rozkolísanost s vyčkáváním na páteční data," odhadl analytik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK