Americké akcie díky příznivým údajům smazaly ztráty

31.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 31. května (ČTK) - Americké akcie v první polovině dnešního obchodování smazaly počáteční ztráty a mírně posílily. Negativní vliv údajů o poklesu spotřebních výdajů kompenzovaly pozdější příznivé zprávy z ekonomiky. Širší index Wall Street je na cestě k sedmému měsíci růstu za sebou.

Dow Jonesův index byl kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) na zhruba 15.353 bodech a proti čtvrtku získával 0,2 procenta. Širší index S&P 500 posílil o půl desetiny procenta na 1655 bodů. Ukazatel technologického trhu Nasdaq Composite Index stoupl o 0,2 procenta na 3497 bodů.

Akcie zpočátku oslabovaly údaje, podle nichž spotřebitelské výdaje v USA klesly v dubnu poprvé za téměř rok. Investory to znepokojilo, protože dosud předpokládali, že letos americká ekonomika solidně poroste, hlavně s podporou spotřebitelů. Náladu později zlepšila zpráva o příznivém vývoji průmyslové aktivity v chicagském regionu a růst jednoho z indexů spotřebitelské důvěry na maximum za téměř šest let.

Akciové trhy po celém světě letos těží z opatření předních centrálních bank na podporu hospodářského růstu. Index S&P 500 od začátku letošního roku díky tomu získává přes 15 procent. Od minulého týdne se ale na trhu projevuje nervozita z toho, že centrální banka USA začne své stimulační zásahy omezovat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK