MMF uvolní Řecku dalších 2,26 miliardy USD

31.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 31. května (ČTK) - Mezinárodní měnový fond dokončil revizi výkonu řecké ekonomiky a uvolní Řecku dalších 2,26 miliardy USD (44,7 miliardy Kč) ze slíbeného záchranného úvěru. Vyplývá to z prohlášení fondu.

Včetně nejnověji schválené částky MMF již poskytl Řecku 8,55 miliardy USD. Pomoc od MMF je součástí širšího záchranného balíku, na kterém se MMF podílí s eurozónou. Cílem pomoci bylo zabránit krachu Řecka a jeho odchodu z eurozóny, napsala agentura Reuters.

MMF na počátku tohoto měsíce po dokončení kontrolní mise uvedl, že Řecko dosáhlo značného pokroku ve snižování vládního dluhu a zvyšování konkurenceschopnosti, musí ale dotáhnout do konce strukturální reformy, aby se jeho ekonomika mohla zotavit. Doporučil zemi více potírat daňové úniky a otevřít pracovní trh.

MMF rovněž poznamenal, že Řecko dosáhlo od roku 2010 "výjimečného" pokroku ve snižování fiskálního deficitu. Dluh v oblasti veřejných financí ale podle mise MMF zůstává "příliš vysoký".

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji bankrotu a muselo požádat o pomoc své partnery v Evropské unii a Mezinárodní měnový fond. Úvěr 110 miliard eur (2,7 bilionu Kč) však problémy země nevyřešil a země musela dostat druhý záchranný balík 130 miliard eur. Výměnou za úvěrovou pomoc se Atény zavázaly k výrazným rozpočtovým škrtům a k ekonomickým reformám. Ty však mají negativní dopad na ekonomiku, která zažívá od konce roku 2008 hlubokou recesi a analytici odhadují, že k růstu by se mohla vrátit v příštím roce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK