Dreamliner japonských aerolinek prý měl problémy s čidlem

02.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 2. června (ČTK) - Letadlo Boeing 787 Dreamliner japonské společnosti Japan Airlines (JAL) mělo dnes problémy s čidlem, které hlídá teplotu baterií. Podle zpravodajské stanice Fox News to tvrdí japonská média, podle nichž ale bezpečnost cestujících nebyla ohrožena. Letouny Dreamliner byly po celém světě v polovině ledna odstaveny z provozu právě kvůli přehřívání baterií, japonské aerolinky JAL a All Nippon Airways (ANA) s těmito stroji začaly pravidelně létat tuto sobotu.

Jádro problému přehřívání lithium-iontových akumulátorů zatím nebylo zjištěno, americký výrobce Boeing je však upravil tak, aby letadla mohla znovu létat. Baterie mají nově mimo jiné speciální obal, který má zabránit možnému úniku elektrolytu při přehřátí. Stav akumulátorů nyní sledují čidla, z nichž jedno podle japonské televizní stanice NHK trápily komplikace.

Bezpečnost cestujících nejnovější závada prý neohrozila. Kanceláře společnosti JAL jsou dnes zavřené a společnost se prozatím k údajné závadě nevyjádřila.

Stroj 787 Dreamliner je považován za nejmodernější dopravní letadlo na světě. Použití polymerů vyztužených uhlíkovými vlákny výrazně snížilo hmotnost stroje, který je i díky novým motorům zhruba o pětinu úspornější, než jiná podobně velká letadla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK