Podmínky v průmyslu se v květnu zlepšily,index PMI je nad 50 bod

03.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. června (ČTK) - Podmínky ve zpracovatelském sektoru v Česku se v květnu zlepšily, index nákupních manažerů (PMI) stoupl na 50,1 bodu z dubnových 49,5 bodu. Index, který sleduje kromě výroby a nových objednávek zaměstnanost, termíny dodávek od dodavatelů a zásoby, tak stoupl po 13 měsících nad hranicí 50 bodů, která je v indexu předělem mezi růstem a poklesem aktivity. Oznámila to dnes společnost Markit Economics.

"Hodnota hlavního indexu těsně nad neutrální hranicí 50 bodů signalizuje konec třináctiměsíční řady zhoršujících se obchodních podmínek v českém výrobním sektoru. Přesto v porovnání s dubnem svědčí aktuální údaj pouze o stabilizaci, nikoliv o nepochybném zlepšení podnikatelských podmínek," uvedla společnost.

Zvýšení výroby šlo v květnu ruku v ruce s nárůstem zaměstnanosti, který nastal vůbec poprvé od července loňského roku. Naopak v květnu klesl objem nových zakázek třetí měsíc za sebou a snížil se tak za posledních 14 měsíců třináctkrát.

"Výrobní HSBC PMI index potvrzuje naše očekávání, že v roce 2013 dojde v České republice k hospodářskému oživení. Pro další hospodářský růst v České republice je ale nadále klíčové oživení v Německu. Vzhledem k nedávným slabším výsledkům Číny a německému PMI, který se zlepšuje, nicméně se stále nachází pod neutrální hranicí padesáti bodů, musíme konstatovat, že rizika druhého roku ekonomického poklesu rozhodně ještě nepominula," uvedla ekonomka pro střední & východní Evropu u HSBC Agata Urbanska.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK