ÚOHS loni uložil více pokut, celkem za téměř 40 milionů korun

03.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 3. června (ČTK) - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v loňském roce za chyby ve veřejných zakázkách uložil pokuty za téměř 40 milionů korun. Je to o zhruba třetinu více než v roce 2011. Vyplývá to z výroční zprávy úřadu, kterou má ČTK k dispozici.

Pokuty loni úřad ukládal v celkem 119 případech, o rok dříve to bylo v 89 správních řízení. Například Ředitelství vodních cest ČR dostalo pokutu 300.000 korun za chyby v tendru na most přes Labe v Poděbradech. Podle Andrey Schelleové z advokátní kanceláře Achour & Hájek sice celková výše pokut roste, "stále je ale zřejmá tendence ukládání pokut v dolní hranici možné sazby, přestože novela zákona maximální hranici pro pokuty zdvojnásobila".

ÚOHS každoročně zvyšuje počet správních řízení, které v oblasti veřejných zakázek zahajuje. Loni jich bylo 650, o 120 více než v roce 2011. "Je to velmi vysoké číslo. Nabízí se proto otázka, zda je vůbec únosné, aby ÚOHS při svých současných kapacitách vedl takové množství správních řízení," uvedl Radovan Kubáč z advokátní kanceláře Schoenherr.

Nárůst počtu případů souvisí se změnami v zákoně, které schválil parlament. Přezkumu od ÚOHS nyní podléhají i menší tendry. "Je otázkou, zda snížení limitů stanovených zákonem nevedlo ke zbytečnému zahlcení úřadu a zda tedy změna zákona splnila svůj účel," uvedl Kubáč.

Roste i počet podnětů, které ÚOHS dostává. Loni dostal podněty na téměř 3000 zakázek. Úřad loni posílil personálně Přijal několik desítek nových zaměstnanců.

Podle Schelleové roste počet případů, které ÚOHS zahajuje z moci úřední. Doplnila ale, že ÚOHS má pouze zhruba poloviční úspěšnost u soudů. "To svědčí o stálé rozdílnosti názorů mezi soudními instancemi a ÚOHS, přičemž dává naději neúspěšným účastníkům řízení na výhru před soudy," uvedl Schelleová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK