Pražská burza v úvodu týdne dále klesla, nejvíc NWR a CME

03.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. června (ČTK) - Pražská burza v úvodu týdne dále klesla. Hlavní index PX ztrácí čtvrtý den v řadě, a to krátce před 11:00 o 0,79 procenta na 950,27 bodu. Oslabila většina akcií, těžařské společnosti NWR o téměř sedm procent a mediální CME o bezmála čtyři procenta. Vyplývá to z průběžných výsledků burzy.

"Akcie na pražské burze podobně jako západoevropské burzy dohánějí páteční propad na Wall Street. Českému trhu nepomohl od ztrát ani lepší výsledek indexu nákupních manažerů za měsíc květen, který po více než roce opět indikuje mírnou expanzi aktivity," uvedl Pavol Mokoš z Patria Direct.

V centru pozornosti investorů jsou podle něj opět akcie NWR, které již počtvrté v řadě sestupují na nové historické minimum. Zatím se dnes titul propadl o 6,65 procenta na 29,50 koruny. Akcie NWR se tak dostávají poblíž nově upraveného cíle od analytiků Goldman Sachs, kteří redukovali cílovou cenu na v přepočtu 28,30 Kč z 30,35 Kč, dodal Mokoš.

Výrazné ztráty mají také cenné papíry CME, a to 3,93 procenta na 64,80 koruny. Titul tak podle Mokoše dohání hluboké ztráty z pátečního obchodování na Wall Street.

Nedaří se ani většinou nejobchodovanějším akcíím v Praze, patřícím elektrárenské firmě ČEZ. Akcie ČEZ klesly o 0,35 procenta na 548,20 koruny. O dostavbě dvou bloků jaderné elektrárny Temelín bude jasněji ve středu. Ministr financí Miroslav Kalousek představí radě ekonomických ministrů analýzu finanční návratnosti projektu. Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba Hospodářským Novinám řekl, že Temelín firmy nezatíží více, než dnes obnovitelné zdroje a pokud budou prosazeny dotace na elektřinu z Temelína, ze složenek zmizí obnovitelné zdroje, upozornil Mokoš.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK