Pojišťovny mají po velké vodě hlášeny stovky škod, počty porostou

03.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. června (ČTK) - Pojišťovny zatím zaznamenaly v souvislosti s velkou vodou, která o víkendu zasáhla většinu Čech, stovky škod celkem v řádu stovek milionů korun. Odhady škod a počty nahlášených událostí se však budou na základě aktuálních informací z terénu a vývoje počasí rychle měnit. Pojišťovny posílily kapacity svých kontaktních center, jejich mobilní technici a likvidátoři jsou v terénu. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími tuzemskými pojišťovnami.

Česká pojišťovna podle prvních informací mobilních techniků očekává, že její klienti nahlásí asi 20.000 škod v objemu stovek milionů korun. "Klientské centrum ČP již přijalo prvních několik stovek hlášení, největší nápor telefonátů se však očekává dnes a v průběhu dalších dní tohoto týdne," řekl ČTK mluvčí pojišťovny Tomáš Zavoral. Klienti ČP postižení velkou vodou mají podle něj možnost při prohlídce mobilním technikem požádat o vyplacení přiměřené zálohy na pojistné plnění.

Kooperativě klienti nahlásili zatím 400 škod za celkem 70 milionů korun. "Nicméně voda na mnoha místech stále stoupá a škody nám budou klienti hlásit až po jejím opadnutí. Rozsah škod si prozatím netroufáme odhadnout," uvedl mluvčí pojišťovny Milan Káňa. Nejvíce škod přišlo podle něj zatím z Jihočeského kraje, Prahy a Středočeského kraje nebo Královéhradeckého kraje, okolí Hostinného s Trutnova. Další škody určitě velká voda způsobí i v Ústeckém kraji, kde bude Labe teprve kulminovat, dodal.

"Telefony od rána zvoní, posílili jsme linky na dvojnásobek. Hlášení přicházejí prakticky z celé ČR. V tuto chvíli škody na majetku našich klientů odhadujeme na 500 až 600 případů v hodnotě celkem 50 milionů korun," upozornil mluvčí ČSOB Pojišťovny Petr Milata. Tento odhad se v průběhu hodin či dnů může radikálně změnit. "Teprve začínáme mapovat situaci," podotkl.

První hrubé odhady pojišťovny Generali počítají se stovkami škod za desítky miliónů korun. Pro konečný účet bude podle mluvčího pojišťovny Jiřího Cívky rozhodující další vývoj počasí, protože na řadě míst republiky velká voda ještě nekulminovala. "Tam, kde to situace již umožňuje, pomáhají likvidátoři a technici postiženým povodní s registrací škod.

Allianz posílila od nedělního rána počty operátorů ve svém komunikačním centru, do kterého mohou klienti volat pojistné události po záplavách. Současně také během víkendu přemístila mobilní techniky z míst, která nejsou zasažena povodněmi, do oblastí s větším množstvím škod po velké vodě.

Pro usnadnění a rychlé vyřízení pojistné události doporučuje Česká asociace pojišťoven klientům co nejdříve nahlásit škodu své pojišťovně. Je třeba uvést číslo pojistné smlouvy (pokud to není možné, postačí jméno a rodné číslo) stručný popis pojistné události, přibližný rozsah škody, datum, kdy k události došlo, a kontakty, na kterých je pracovníci pojišťovny zastihnou.

Dále je nutné učinit všechna opatření k zabránění zvětšování rozsahu škody. Než začnou pohromu likvidovat, musí klienti pořídit řádnou fotodokumentaci škody. Rovněž je třeba vypracovat seznam zasažených věcí s uvedením ceny, stáří a rozsahu poškození věcí a zajistit doklady k zasaženým věcem (účty, záruční listy). Zasažené věci, u kterých je to možné, by měly být ponechány v původním stavu pro prohlídku pracovníkem pojišťovny, elektrické spotřebiče zabezpečeny pro posouzení odbornou opravnou.

fd mal

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK