Kvůli nezaměstnanosti hrozí nepokoje, riziko je i v ČR, uvádí OSN

03.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ženeva 3. června (ČTK) - Kvůli rostoucí nezaměstnanosti hrozí v řadě evropských zemí velké nepokoje a riziko se bezprostředně týká i Česka. Ve své nejnovější zprávě to dnes uvedla Mezinárodní organizace práce (ILO) se sídlem v Ženevě. Podle ní se do roku 2015 celosvětově zvýší počet nezaměstnaných ze současných 200 milionů o dalších osm milionů. Spolu s rostoucí armádou nezaměstnaných vzroste hrozba násilných pouličních protestů.

 

ILO je jednou z agentur Organizace spojených národů (OSN) a výroční zprávu o stavu trhu práce zveřejňuje pravidelně. Letos varuje zejména před sociálními nepokoji, jejichž riziko se podle expertů nejvíce zvýšilo v zemích Evropské unie, a to konkrétně v České republice, Řecku, Itálii, Španělsku, Portugalsku, Slovinsku a na Kypru.

Odborníci riziko vypočítávají podle indexu, v němž zohledňují míru nezaměstnanosti, životní standard obyvatel či důvěru ve stávající vládu. Podle nich v rámci EU míra rizika vzrostla ze 34 procent v roce 2006 až na současných 46 procent. Celosvětově se hrozba nepokojů zvýšila ve 46 ze 71 zkoumaných zemí.

Podle Mezinárodní organizace práce souvisí vysoké riziko protestů s úspornými opatřeními, jež řada zemí zavedla v souvislosti s ekonomickou krizí a narůstajícími schodky veřejných financí. "Zvýšené riziko nepokojů v Evropské unii je pravděpodobně výsledkem politickými reakcí na dluhovou krizi a jejich působením na to, jak lidé vnímají svou životní úroveň," stojí ve zprávě.

Nezaměstnanost v eurozóně dosáhla v dubnu rekordních 12,2 procenta, v celé EU činí 11 procent. V ČR byla podle Eurostatu v dubnu nezaměstnanost 7,2 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK