Řecká Alpha Bank doplnila kapitál, zůstane soukromá

03.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 3. června (ČTK) - Třetí největší řecký bankovní ústav Alpha Bank se jako první z velkých řeckých bank zvládl rekapitalizovat bez upadnutí pod státní kontrolu. Společnost dnes sdělila, že soukromí investoři koupí dostatečného množství jejích nových akcií zajistili, aby vedení banky zůstalo v rukou současných manažerů.

Alpha Bank získala prodejem akcií na trhu celkem 550 milionů eur (14,1 miliardy Kč), což se na celkovém objemu potřebného nového kapitálu v sumě 4,57 miliardy eur podílí 12 procenty. Podle plánu rekapitalizace bank dohodnutého s mezinárodními věřiteli musí čtyři velké banky prodat investorům nejméně deset procent nových akcií, aby mohla kontrola nad nimi zůstat v soukromých rukou.

"Naše rekapitalizace je vyjádřením důvěry ve vyhlídky řeckého bankovního systému a v řeckou ekonomiku," komentoval prodej předseda správní rady Alpha Bank Jannis Kostopulos. Poptávka investorů po emisi překročila nabídku o 66 procent a velký zájem o akcie měli zejména zahraniční investoři, uvedla banka.

Zbývající peníze bance dodá řecký státní fond na podporu finančního sektoru (HFSF), který na to dostane peníze z mezinárodní finanční pomoci. Čtveřice velkých řeckých bank potřebuje nový kapitál v celkové sumě 27,5 miliardy eur.

Plán rekapitalizace chystá nyní největší řecká banka National Bank of Grece (NBG) a Piraeus Bank. Řecká čtyřka Eurobank se už nechala rekapitalizovat od HFSF.

Řecké banky se od začátku tamní dluhové krize potopily do hlubokých ztrát v důsledku rozsáhlých odpisů řeckých státních dluhopisů a špatných úvěrů. Nový kapitál potřebují na to, aby se jejich ukazatel solventnosti dostal na úroveň, kterou požaduje centrální banka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK