Chemičky Lovochemie a Preol preventivně zastavily výrobu

03.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha/Lovosice 3. června (ČTK) - Lovosické chemičky Lovochemie a Preol, jejichž areál se nachází u řeky Labe, v neděli preventivně přerušily výrobu. ČTK to dnes sdělil Karel Hanzelka, mluvčí skupiny Agrofert Holding, do níž továrny patří. Obě chemičky se od nedělního rána připravují na případný příchod povodňové vlny.

"V blízkosti továren je postavena mobilní protipovodňová stěna, která má chránit průmyslový areál před stoletou vodou," uvedl mluvčí. Volno má podle něj zhruba 500 zaměstnanců obou továren. Zbývajících 250 lidí se podílí na realizaci potřebných opatření.

Chemičky od neděle postupně odstavily všechny provozy. Nyní zaměstnanci demontují zařízení z nejníže umístěných částí provozu, kde je největší nebezpečí zaplavení. "Byly také vyčerpány všechny nádrže s potenciálně nebezpečnými chemickými látkami, aby v případě zaplavení areálu nedošlo k ekologické havárii," řekl Hanzelka. Současně podle něj po projednání s vedením města musely být přerušeny dodávky tepla pro město Lovosice.

Vedení továren koordinuje svůj postup se státním podnikem Povodí Labe. "Další vývoj situace v obou továrnách bude záviset na počasí a na výšce hladiny řeky Labe," dodal Hanzelka.

Lovochemie je největším výrobcem průmyslových hnojiv v Česku, Preol předním zpracovatelem řepky a výrobcem bionafty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK